Az üzleti csalások típusai, megelőzése és kezelése

Az üzleti csalások típusai, megelőzése és kezelése

1008 756 Mészáros György

Augusztus 26-án egy újabb inspiráló Café rendezvényre került sor a Caffé Perté jóvoltából a Bottega del Vinoba, ismételten olyan témában, amely mindannyiunkat érint. A fókuszban ezúttal az üzleti csalások típusai, azok megelőzése és kezelése volt, ebben a témában kaptunk nemcsak átfogó tájékoztatást, megtörtént esettanulmányokon keresztül, de számos hasznos tanácsot is Póka Valentinnak a Coface országigazgatójának, és Tóth Gábornak, MVÜK üzletfejlesztési specialistának köszönhetően.

Az üzleti csalásokat tekintve számos veszély leselkedik ránk, akár az online, akár az offline üzletmenetet nézzük. Kiberbűnözés, hekkertámadás, zsaroló vírusok, adathalász e-mailek és weboldalak, hamis számlák, és szerződések, befektetési és biztosítási csalások talán ezek a legismertebb és leginkább elterjedtebb formák. Olyan recepttel mi sem tudunk szolgálni, amellyel minden üzleti csalást ki tudunk védeni. De az egészen biztos, hogy következetességgel és odafigyeléssel jelentősen tudjuk csökkenteni az esélyét annak, hogy károsultakká váljunk. Legalább annyira fontos szerepe van mindebben a cégünkön belüli rendszerfolyamatoknak, a belső eljárási rendnek, mint a folyamatos kommunikációnak és az IT biztonság kiépítésének. Ennek az az oka, hogy az üzleti csalások elkövetői leginkább arra alapoznak, hogy nem vagyunk elég éberek, azaz munkánk során nem figyelünk, sietünk, rutinszerűen működünk. Éppen ezért cégen belüli oktatásnak, a különféle támadási formák ismeretének, és az utalásokhoz kapcsolódó, biztonságos folyamatok és szabályok kialakításának hatalmas szerepe van a kockázat csökkentésében. Még nagyobb védelmet biztosít, ha a cégünknél figyelünk az IT biztonságra és biztonságtudatosságra is – amely jó, ha már ott kezdődik, hogy a recepción nem helyezzük ki jól látható helyen jelszavainkat, cégünk fontosabb adatait.

Konklúzióként talán levonhatjuk, hogy valóban lehetetlen mindig minden eshetőségre, üzleti csalásra felkészülni, de mindenképpen törekednünk kell arra, hogy a gazdasági bűnözés kockázatát a lehető legjobb mértékben csökkentsük, így elkerülhetjük az olyan károkat, amelyek veszélyeztetik az üzletmenetünket.

REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
*
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*