HALÁLOS VEZETŐI CSAPDÁK – amelyekről még egy tankönyv sem írt (1. rész)

HALÁLOS VEZETŐI CSAPDÁK – amelyekről még egy tankönyv sem írt (1. rész)

665 720 mvukzrt

HALÁLOS VEZETŐI CSAPDÁK – amelyekről még egy tankönyv sem írt (1. rész)

 

Ez a cikksorozat olyan vezetői szituációkról szól, amelyek konkrétan a vezetők egzisztenciáját, megélhetését veszélyeztetik, általában hosszú távon.

És pont ez a legalattomosabb a folyamatokban! Az, hogy nem vesszük észre őket, mivel hosszú távon hatnak. Sikeres vezetőként elégedetten éljük életünket, míg a mélyben alattomosan, láthatatlanul a vég közelít. Dramatikus? Túlzó? Nem hiszem, de döntse el mindenki maga a cikk elolvasása után!

5+1 különböző vezetői helyzetet vizsgálunk, olyanokat, amelyekből általában nehéz kitörni hagyományos gondolkodás mellett, hagyományos keretek között élve. A jó hír az, hogy ezek a szituációk – még ha nem is könnyen, és nem is rövidtávon, de – menedzselhetők. Ahhoz azonban, hogy kezelni tudjuk őket előbb mindenképpen meg kell értenünk mi is történik. Minden vezetőnek érdemes elgondolkodnia azon, hogy ő vajon benne van-e az 5+1 helyzet bármelyikében?! Nem árulok zsákbamacskát: tapasztalataink szerint 10 vezetőből 7-et valamelyik szituáció sajnos érint. Na de nézzük is az első problémakört!

 

 1. Iparági beszűkültség

20-25 év egy adott iparágon belül

Sokan vagyunk úgy, hogy bekerülünk egy adott céghez fiatal korunkban, ahol is tisztességesen dolgozunk. Tudatosan is és önkéntelenül is elkezdjük megtanulni az iparág sajátosságait, megismerjük a céget, ahol elkezdünk dolgozni tanulmányaink után. Mivel kizárólag vezetőkről szól ez a cikk, bátran bizonyosnak vehetjük, hogy néhány év után igényünk lesz arra, hogy tovább lépjünk. Hajtunk, tanulunk, fejlődünk. Várjuk a lehetőséget, hogy vezetők lehessünk. Ez a cégnél, ahol éppen dolgozunk, nem biztos, hogy megvalósul, és éppen ezért elkezdünk gondolkodni azon, hogy hogyan tovább.

Ami szinte biztos, hogy a megszerzett 3-5 éves tapasztalatot ugyanabban az iparágban tudnánk leggyorsabban kamatoztatni. Így adódik, hogy ha a cégünknél nincs továbblépési lehetőség, akkor valami „hasonló” céget nézünk, ahová kívülről keresnek alsó-középvezetőt, hiszen ennyi tapasztalattal általában ez az a szint, ami reálisan megcélozható. Ha a képességeink megvannak, a jelentkezésünk valószínűleg sikerrel jár, és bekerülünk egy „hasonló” cégbe, gyakran pont ugyanabban az iparágban. Ennek nagyon örülünk ilyenkor, úgy érezzük, hogy jó úton haladunk, a karrierünk sínen van. Éppen ezért még keményebben dolgozunk, hiszen látjuk, hogy a befektetett idő és energia megtérül.

Eltelik 3-5 év és egy következő vezetői szint, esetleg egy másik munkakör kezd el bennünket érdekelni a szervezeten belül, természetesen amennyiben az adott cégnél jól érezzük magunkat. Előfordul, hogy a fentebbi vezetői szintek már telítettek, de mi szívesen vállalunk el egy olyan szakértői munkakört, ami bár nem vezetői, de kiemelt státuszú. Dolgozunk benne 3-5 évet, majd mivel vezetői ambícióink nem csökkentek, egyik opcióként vagy az adott cégnél lépünk feljebb, hiszen felszabadult a vágyott pozíció ennyi idő alatt, vagy másik opcióként most már úgy érezzük, hogy tovább kell lépni, és meg is tesszük: kívülről beemelnek középvezetőnek egy másik céghez, természetesen iparágon belül, hiszen 10-12 éves tapasztalatunk van, óriási tudással és szépen, ahogy kell, végigjártuk a ranglétrát. Amennyiben van éppen akkor szabad középvezetői állás a látókörünkben, akár cégen belül, akár más vállalatnál, abban az esetben a szakértői lépcsőfok megspórolható, és már 6-8 éves tapasztalattal sikerülhet a következő vezetői szintre ugrani.

Az új cég és az új feladat igazán inspiráló, bár ugyanabban az iparágban tevékenykedünk, más a kultúra, eltelik egy év, mire jól megismerjük a belső viszonyokat és egy másik év, mire a csapat is összeáll és lehet hozni stabilan, tartósan az eredményeket. Ebben a vezetői pozícióban már hosszabb időt, akár 6-8 évet is eltöltünk. Ennek több oka is van. Először is felsővezetői állás már nagyon kevés van, másodszor itt már jó a fizetés, jó a „csomag”, értünk a területhez, és annak ellenére, hogy esetleg ennyi év után már nem jelent kihívást, amit csinálunk, tesszük a dolgunkat. Közben azért nézegetünk felsővezetői állásokat, de lehet, hogy beletörik a bicskánk, nem tudunk továbblépni iparágon és cégen belül sem. Ebben az esetben sajnos könnyen eljutunk a kiégés állapotába. Nagyjából 42-45 éves, sikeres(!) vezetőként elgondolkodunk azon, hogy mit csináljunk, és bizony van, hogy nem nagyon lesz ötletünk, lehetőségünk a váltásra, továbblépésre egy ilyen beszűkült, adott iparágon belüli karrier után.

Az egyik legjobb esetben sikerül eggyel feljebb lépni és még 8-10 évet egy, vagy két felsővezetői pozícióban eltölteni. Ez sokszor ugyancsak cégváltással lehetséges, egy újabb, hasonló profilú céghez tudunk elhelyezkedni, ahol a hatalmas tapasztalatunkat azonnal használni tudják. Ez egyfajta tipizált és tipikusnak is mondható életút, azt gondolom. Szép és sikeres is.

Kezdjük el összeadogatni az éveket, a középértékekkel számolva! 25+4+4+(4)+7+9=53, vagy 49 év, ha a szakértői státusz kimarad. Hm… Mi ezzel a probléma? – tehetjük fel a kérdést.

Nem tűnik úgy, mintha valaminek a végére értünk volna?…

Úgy tűnik, mintha egy sikeres életút végét látnánk, amikor is felsővezetőként 8-10 termékeny, gyümölcsöző, értéket teremtő év után elégedetten hátra dőlhetünk, hogy megcsináltuk. Pedig ez csak a látszat. Az óra már egy-két éve, kb. 42-45 éves korunktól kezdve ketyeg. Másrészről vajon nem fásulunk-e bele abba, hogy 25-30 éve minden nap például pneumatikus szivattyúkkal kelünk? Lesznek, vannak, akik igen. Na de milyen helyzetbe navigáltuk magunkat 50-52 éves korunkra pontosan? Íme az ijesztő összefoglaló:

 • egy adott iparágat ismerünk kizárólag,
 • kapcsolati tőkénk az alábbiakra korlátozódik: iparágon belüli, konkurens cégek, illetve néhány beszállító cég vezetői, valamint annak a 3-4 cégnek a munkatársai, ahol dolgoztunk a 25-30 év alatt.

Feltehetjük a kérdést, hogy hol van itt az egzisztenciális veszély?

Emlékszel 42-43 éves vezetőként, amikor a mostani felsővezetői pozícióra pályáztál? Ugye nem egyedüli jelöltként tetted, igaz? Ott volt 53 évesen „József” is, aki az iparág nagy öregjének számított, egy másik hasonló cégtől jelentkezett erre a pozícióra, úgy, hogy ott sok évig felsővezető volt. De valahogyan te, a dinamizmusoddal, a fiatalos „teljesíteni, bizonyítani szeretnék” attitűdöddel kiütötted őt a nyeregből. Te nyerted el az állást! Emlékszel? Eltelt 8-10 év. És te lettél „József”! Érzik „fent”, hogy már nem vagy a régi, nincs meg az a dinamizmus, és valójában valaki olyanra lenne szükség, aki érti a modern időket, akinek olyan ötletei vannak, amelyek a céget a következő századba repítik. Olyan felsővezető kell, aki az X, Y, Z generációból nőtt fel, olyan, aki nem te vagy.

Dramatikus? Túlzó? Lehet. Mégis személyesen ismerek ilyen vezetőket, többet is.

És akkor mi a kiút? Nyilván többféle is lehet, a teljesség igénye nélkül meg is említek kettőt, még akkor is, ha ennek a cikknek elsődleges célja a figyelemfelhívás. Nos:

 1. Tudatos karrierterv: ha még időben vagyunk, akkor megoldás lehet a tudatos iparági váltás abból a célból, hogy amikorra megérkezünk 50 éves korunk környékére, addigra szélesspektrumú tudással rendelkezzünk. Így sokkal több lehetőségünk lesz az előző példában szereplő vezetőhöz képest. Könnyen előfordulhat, hogy a cégnek, ahol dolgozni szeretnénk pont egy másik iparágból, – például egy olyanból, ami innovációt hozhat a sajátjába -, lesz szüksége felsővezetőre.
 2. Vezetőként folyamatosan bővítsük üzleti kapcsolati tőkénket! Így,ha eljön az az idő, amikor egyre nehezebben találunk megfelelő vezetői pozíciót, akkor a kiváló minőségű és komoly mennyiségű kapcsolati tőkénk lehetővé fogja tenni, hogy alternatív irányokba mozduljunk el. Ilyen irányok lehetnek: saját cég alapítása, másik cégbe való „beszállás”, egy másik cégben egy új üzletág felépítése, vagy éppen tanácsadói karrierünk elindítása.
  Egy valami biztos: szélesspektrumú kapcsolati tőke nélkül nehéz és ijesztő lesz a fent vázolt szituáció!…

 

Mészáros György

MVÜK Zrt. – alapító, CEO

www.mvuk.hu– exkluzív vezetői közösség

 

A következő részekben az alábbi veszélyekről lesz szó:

 • Pozíció beszűkültség – 15-20 év egy adott vezetői pozícióban
 • Egyedüli cégtulajdonos – 1-20 fős cégekre jellemző problémakör
 • 50+ életkor – Mit teszel, ha 50-55 évesen kirúgnak vezetői pozíciódból?
 • Multifóbia – Kizsákmányolva érzed magadat multis vezetőként?
 • +1: Vezetőként állami cégnél
ÉRDEKLŐDÉS
Amennyiben meghaladja cégének éves árbevétele a 100 millió forintot, kérjük, jelezze érdeklődését az alábbi űrlap kitöltésével!
*
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*
REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
{custom-field-o1ur}
{custom-field-Qy4W}
{custom-field-doRQ}
{custom-field-6s8j}
*
*
*
*
{custom-field-WJqj}
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*
{custom-field-W82G}
REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
REGISTRATION
If you are a leader of a company whose net sales exceed HUF 100 million, please register here.
*
*
*
*
I have read and understood the privacy statement.
 Your data is handled confidentially!
Fields marked with * are required.
*
*
*
ÉRDEKLŐDÉS
Kérjük, töltse ki az alábbi adatokat!
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
ÉRDEKLŐDÉS
Kérjük, töltse ki az alábbi adatokat!
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*