Holdingok és egyéb állatfajok. Hogyan és miért alakítsuk át cégünket cégcsoporttá

Holdingok és egyéb állatfajok. Hogyan és miért alakítsuk át cégünket cégcsoporttá

1024 682 Mészáros György

Szeptember 24-én megrendezésre került Café rendezvényünk is izgalmas témát jártunk körbe.  A témánkat ”Holdingok és egyéb állatfajok. Hogyan és miért alakítsuk át cégünket cégcsoporttá” ezúttal új helyszínen, a Jalsovszky Ügyvédi Irodában vitattuk meg dr. Csővári István és dr. Baráti Ákos ügyvédek szakmai támogatásával és Tóth Gábor MVÜK üzletfejlesztési specialista moderálásával.

Az eseményen átbeszéltük, hogy mint jelent a holding cég, hogy hol találkozhatunk ezzel a cégtípussal, megvitattuk, hogy mire kell odafigyelnünk, ha olyan cégstruktúrát szeretnénk létrehozni, amelyben holding cég is szerepel, és azt is, hogy milyen előnyökkel jár ez a vállalkozások közti tulajdonosi jogviszony. A holding kialakítása révén nyerhető előnyök közé tartoznak a pénzügyi, adózási és vagyonvédelmi előnyök, mert bár a holdingok olyan gazdasági társaságok, amelyek teljesen általános cégformák szerint működnek, mégis mind a közvetlen (jövedelem) adók, mind a közvetett (forgalmi típusú) adók szempontjából sajátos vonásokkal rendelkeznek. Ugyancsak említésre méltóak a holdingok esetében a vezetési-szervezési előnyök, amelyek elsősorban a cégcsoport hatékonyabb működésével és jobb ellenőrizhetőségével kapcsolatosak, és sok esetben a központosított feladatokból is adódnak.

Tippeket kaptunk arra vonatkozóan, hogy milyen jogszabályi korlátokat érdemes átgondolnunk holding alapítása előtt, átbeszéltük, hogy a holding léte likviditásmenedzsment, kockázatkezelés, pénzpiaci fellépés és a vállalati pénzügyi-számviteli és controlling rendszer hatékonysága, beszerzési pozíciók szempontjából milyen előnyökkel és hátrányokkal jár. Az eseményen elhangzottak a visszajelzések alapján olyannyira hasznosak voltak, hogy van olyan tagunk, aki már jelezte, hogy olyan tiszta és átfogó képet kapott szakmai támogatóink segítségével a holding cégstruktúráról, hogy a közeljövőben meg is lépi a régóta tervezgetett cégforma váltást és holdinggá alakul. Sok sikert kívánunk hozzá!

REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
*
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*