Innoválj, vagy eltűnsz a piacról!

Innoválj, vagy eltűnsz a piacról!

960 656 mvukzrt

Talán nem ennyire szélsőséges a helyzet, de az mindenesetre bizonyos, hogy a valóban innovatív cégek komoly versenyelőnyt kovácsolnak maguknak, és az is, hogy manapság nem lehet nem foglalkozni az innováció kérdésével és gazdaságfejlesztő hatásával.

Érdemes itt háttér információként említeni egy ábrát, amit egy, a McKinsey Global Institute (MGI) által 2017-ben kiadott tartalmas és gondolatébresztő tanulmány 21. oldalán találtunk (angolul), és amely jól megmutatja a profitráták különbségét az innovatív mesterséges intelligenciát stratégiai alapokon alkalmazó cégek és azon társaik között, akik még csak tervezték ezt, vagy akik egyáltalán nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel. A számok magukért beszélnek.

Az MVÜK 5. Női Klubjának témájaként ezért az innováció kérdésének egy szegmensét, a startupok és az üzleti angyalok innovatív világának bemutatását választottuk.

Azzal indítottuk a beszélgetést, hogy definiáltuk, mitől startup egy vállalkozás, és mit is jelent az, ha valaki üzleti angyalbefektető.

A startupok fő jellemzője, hogy innovatív ötleten alapuló vállalkozásként indulnak, kis csapattal, amely szenvedélyesen hisz a vállalkozás küldetésében és sikerében. A gyors, globális növekedési potenciál már a kezdeteknél látszik, és a vállalkozás fejlődése folyamán alapvető cél marad.

Egy startup vállalkozásba bekapcsolódó üzleti angyalbefektető együtt él és lélegzik a startuppal, amelybe saját tőkéjét fekteti be “smart money”-ként, hiszen az angyalbefektető tudását és kapcsolati hálóját is adja a startup fejlesztéséhez.

Ehhez a beszélgetéshez két vendéget is meghívtunk: Szabó Esztert és Hild Imrét, akik másfél évvel ezelőtt három társukkal együtt megfogadták, hogy együtt dolgoznak egy nagyon izgalmas területen: az innovatív startupok és az üzleti angyalok világának felpezsdítésén a közép-kelet európai régióban és ennek részeként Magyarországon is.

Szabó Eszter több mint 15 éves közép-, és kelet-európai felsővezetői gyakorlattal rendelkezik a General Electricnél dolgozott 1996 és 2015 között. Címzetes egyetemi docens a Budapesti Gazdasági Egyetemen. 2016 óta a lengyel Krynica Economic Forum (a közép-kelet európai régió Davosa) Tanácsának, és 2017 óta a Magyar Üzleti Angyalok Szövetségének (HunBan) is tagja.

Hild Imre a Global Traction vezetője. 2010-ben csatlakozott a Primus Capitalhoz vállalkozói tanácsadóként. Az iCatapult startupokkal foglalkozó cég egyik alapítója, vezetője. Saját becslése szerint saját cégeiben, a Hild Csoportban körülbelül kétszáz milliónyi dollárt forgatott meg. A Magyar Innovációs Szövetség Startup Panel ügyvivője, hét év alatt 22 induló cégnek volt üzleti angyala, többükben ma is aktívan dolgozik. Szakterületei közé tartozik az innováció, a startup tanácsadás, a kockázati tőkekihelyezés, a globális vállalkozás elmélete és gyakorlata és a mobilinternet-technológiák.

Hogy miért pont a startupok és az üzleti angyalok világának felpezsdítését szemelte ki Eszter és Imre céljuknak?

Ennek több oka is van. Az innováció fent említett jelentősége az egyik.

A másik, hogy mindketten hiszik, hogy a tapasztaltabb szakembereknek kötelességük átadni a megszerzett üzleti tudást akár saját kortársaiknak, akár a fiatalabb generációknak.

Magyarországon 2 éve újraalakult a Magyarországi Üzleti Angyalok Szövetsége a HunBan, és nem sokkal ezt követően Eszter és társai megalapították a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesületet, hogy javítsák a hölgyek 2-3%-os arányát az üzleti angyalbefektetők körében, és általában is ezen az innovatív gazdasági területen. Hild Imre vált az Egyesület szakmai vezetőjévé.

Stratégiai céljukat két hashtag, amit minden kommunikációban használnak, jól kifejezi: #CoCreatingtheEconomicFuture #CEEforInnovationHub

A Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület célja tehát  a gazdasági kultúraváltás, a tőkeakkumulációs képesség bővítése, és  az innovációs kapacitásnövelés. Hogy hogyan akarja mindezt a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület elérni? Mindenképpen a nők és a férfiak együttműködésével, a pénzügyi és tőkepiaci tudatosság növelésével, az üzleti angyalbefektetők nőket is bevonó koedukált képzésével, valamint az üzleti hálózatok összekötésével Magyarországon és a régióban.

Az innováció nem új keletű dolog. Napjainkban ennek ellenére sokat emlegetett fogalom a vállalati szférában is. Ez alapvetően két tényezőre vezethető vissza: az egyik az exponenciális technikai, technológiai fejlődés, ami fejlesztésre kényszeríti a lassabban mozgó nagyvállalatokat is. A másik, az előzőhöz szorosan kapcsolódó tényező az ügyfélélmény. A mai felgyorsult világban az a cél, hogy az ügyfelek igényeire hatékonyan válaszoljanak a cégek minden szektorban óriási nyomás alá helyezi a vállalatokat, ezért az újítás ma már messze nem egy lehetőség a kiugrásra, hanem a fennmaradás feltétele.

így indul el manapság számos innovatív cég, növekszik a versenytársak száma, ami ismét egy újabb nyomás a tradicionális vállalatokon, hiszen egy számukra szokatlan versenyhelyzetben kell helyt állniuk, egy olyan ellenféllel szemben, amely akár teljesen felborítja egy adott iparág üzleti modelljét.

A már működő, prosperáló vállalatok, erre kétféle választ adhatnak. Az első opció, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a belső innovációra, létrehoznak egy erre hivatott csoportot, vagy részleget cégen belül. Itt általában a költséghatékonyság, és az idő szorítása a gond: az innovációnak nehéz határidőket szabni, ami pedig a vállalati munkakultúra szerves része általában.

A második lehetőség pedig, hogy külső forrásokat keresnek az újító gondolkodás bevonására, azaz megkeresik a piacon az innovatív startup vállalkozásokat, és felvásárolják őket, vagy az általuk fejlesztett szolgáltatást, terméket, és ezzel együtt a piac mélyreható ismeretét is.

Ezeket a folyamatokat bemutató, vagy igazoló, érdekesebbnél érdekesebb történeteket hallhattunk vendégelőadóinktól, majd elindultak az MVÜK rendezvényeit fémjelző kapcsolatépítő beszélgetések.

Körünkben üdvözölhettük Mizsér Attila, olimpiai bajnok öttusázót, aki ma az Apolló Consulting vezetője. Attila a női öttusa válogatott két tagjával érkezett, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara világbajnoknőkkel. A hölgyek beszélgetés folyamán elmondták, hogy ha majd egyszer befejezik sport karrierjüket, akkor az a tervük, hogy vállalkozást indítanak. Azért jöttek el a Női Klubba, hogy egy kis betekintést nyerjenek az üzletasszonyok világába.

A következő alkalommal, február 12-én a 6. MVÜK Női Klubon Rácz Zsuzsa, író, újságíró, az Állítsátok meg Terézanyut! című könyv szerzője, az Aranyanyu díj megálmodója lesz a vendégünk. Az önbizalomról és az önbecsülésről beszélgetünk majd.

Amennyiben Ön is a női vezetők táborát gazdagítja, cégének éves forgalma meghaladja a 100 millió forintot, és még nem csatlakozott hozzánk, várjuk Női Klubunkba, és koedukált üzleti rendezvényeinkre is.

Jöjjön el február 12-én, és legyen részese egy kötetlen találkozónak, ahol nemcsak a női vezetőket is érintő témákról beszélgetünk, hanem új üzleti kapcsolatokat is építhet!

Kérjük, regisztráljon itt: https://mvuk.hu/kapcsolat

ÉRDEKLŐDÉS
Amennyiben meghaladja cégének éves árbevétele a 100 millió forintot, kérjük, jelezze érdeklődését az alábbi űrlap kitöltésével!
*
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*
REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
{custom-field-o1ur}
{custom-field-Qy4W}
{custom-field-doRQ}
{custom-field-6s8j}
*
*
*
*
{custom-field-WJqj}
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*
{custom-field-W82G}
REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
REGISTRATION
If you are a leader of a company whose net sales exceed HUF 100 million, please register here.
*
*
*
*
I have read and understood the privacy statement.
 Your data is handled confidentially!
Fields marked with * are required.
*
*
*
ÉRDEKLŐDÉS
Kérjük, töltse ki az alábbi adatokat!
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*