Lépjünk ki saját árnyékunkból!

Lépjünk ki saját árnyékunkból!

1024 683 mvukzrt

„Te! Képzeld, olvastam egy Ráczot. Egy Rácz az maximum három flekknyi reagálás az élet egy teljesen jelentéktelennek tűnő mozzanatára, amiből aztán az írás végére mégiscsak életrajz lesz. És Rácz Zsuzsa ebben zseniális. Nem túlzás ez a szó, mert ezekben a rövidekben, vagy nevezzük töménynek, szóval ezekben az… írásokban fájunk és nevetünk, miközben az életünk fontos dolgait és kérdéseit érintjük egy-egy pimfnek tűnő apropó kapcsán. Nem tudom, milyen, amikor Rácz Zsuzsa női klubot vezet. Nem tudom, milyen lesz következő regénye, ha írja majd. De azt tudom, hogy Rácz Zsuzsának van egy saját műfaja, és saját műfaja csak annak van, akinek kivételes a világlátása és kivételes az írói tehetsége.” – ezt mondta, írta a 6. Női Klubra meghívott vendégünkről, és “Ismeritek Terézanyut?” című könyvéről Horváth Gergely, az MR2 műsorvezetője.

Ezt a kivételes világlátást hoztuk el a hölgyeknek legutóbbi rendezvényünkre: vendégünk Rácz Zsuzsa, író, újságíró volt. Sokan jól ismerjük őt, hallottuk, láttuk nyilatkozni már, olvastuk a könyveit. Mégis álljon itt egy rövid bemutatás: az “Állítsátok meg Terézanyut!”, a “Nesze neked Terézanyu!”, és az “Ismeritek Terézanyut?” című könyvek írója. Zsuzsa emellett számos díj birtokosa, a következőkkel büszkélkedhet: a Magyar Rádió Petőfi-díja, és Junior Nívódíja, Miniszteri elismerő oklevél drogprevenciós munkáért, Libri Aranykönyv Díj, az Állítsátok meg Terézanyut! az évtized kedvenc regényének díja. Végül, de nem utolsó sorban a La femme magazin szerint ő volt 2011-ben az 50 legbefolyásosabb magyar nő egyike. Ő álmodta meg az Aranyanyu Díjat is. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése, olyan segítő foglalkozású nők – pedagógusok, egészségügyi szakdolgozók, orvosnők, illetve szociális területen dolgozók – bemutatása és díjazása, akiknek munkája nélkülözhetetlen, mégis a hétköznapokban csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

Fókuszban az önbizalmunk

Nem meglepő módon beszélgetésünk fókuszában az önbizalom, szűkebben a nők, az üzletasszonyok önbizalma és az azt alakító külső és belső tényezők álltak, valamint, hogy mit tehetünk azért, hogy ezen a téren fejlesszük magunkat. Ha nem bízunk magunkban, ha nem tudunk saját árnyékunkból kilépni előbb-utóbb saját magunk válunk haladásunk, előrelépésünk gátjává. A siker eléréséhez nélkülözhetetlen az önbizalom, az önbecsülés, és az önmagunkba vetett hit. Elérni azt, hogy felülkerekedjünk a saját magunkkal kapcsolatos kételyeken, hogy leküzdjük őket sok esetben elmélyült önismereti munka, hosszú folyamat, komoly küzdelem.

Van egy angol mondás „fake it until you make it” – hevenyészett fordításban „tettesd egészen addig, amíg elhiszed magadról, és meg tudod csinálni” – lehet ez jó taktika arra, hogy lassan fokozatosan a gyakorlaton keresztül építsük fel magunkban a magabiztosságot, az önbizalmat? Talán. De először érdemes egy lépést visszalépni: valójában az is fontos – és érdemes ezzel kezdeni az önfejlesztést –, hogy megfogalmazzuk magunknak, mi az az ideális állapot, amivel megelégszünk, mi a cél, mikor mondjuk azt, hogy most már egészséges az önbizalmunk.

Milyen érzés fog el minket, amikor sikeres társaink történeteinek lehetünk szem- és fültanúi? Beleborzongunk, elviszünk magunkkal egy kicsit a büszkeségéből, és bevallva, vagy bevallatlanul halványan irigykedünk is esetleg. Jó esetben inspirál, motivál, és lelkesedéssel tölt fel minket a történet, beleképzeljük magunkat a példakép helyébe. Aztán jöhet a következő lépés: eltervezzük, hogy mit fogunk tenni a hasonló siker érdekében.

És akkor jön a kritikus fázis, az igazság pillanata: amikor el kellene indulni az úton, de valahogy nem megy, gyakran elkezdjük tudat alatt szabotálni magunkat, a tervünket. Félünk, kifogásokat keresünk, halasztgatjuk a cselekvést mindenféle indokokra hivatkozva. Nem hisszük el, hogy meg tudjuk csinálni, hogy képesek vagyunk rá.

Mit tehetünk azért, hogy mégis elinduljunk a fejlődés útján? A Női Klubról a beszélgetés eredményeként praktikus tippekkel távoztunk, amelyeket közösen dolgoztunk ki, és amelyek segíthetnek abban, hogy merre induljunk, mi lehet az első lépés önbizalmunk fejlesztésének útján. Álljon most itt ez a lista.

Az önbizalom növelés módszerei (a teljesség igénye nélkül)

  • Nyilvános beszéd: tanuljunk meg kiállni nagyobb közösség elé, és adjunk elő minket érdeklő témákban akár idegen nyelven is.
  • Mentorálás: mentoráljunk kevésbé tapasztalt szakembereket – kérjünk folyamatos visszajelzést az értékről, amit teremtünk, amit átadunk.
  • Állítsuk meg az önkritikát: ha hibázunk, vonjuk le a tanulságokat, tűzzünk ki új célt, lépjünk tovább, ne kezdjünk önostorozásba. Tanuljunk meg egy másfajta párbeszédet saját magunkkal akár a munkahelyi teljesítményünkről legyen szó, akár a magánéletünkről.
  • Tánc, jóga, futás vagy bármilyen testmozgás: a sport mindig gyorsan és hatékonyan növeli az önbizalmunkat, és szervezetünk is hálás érte.
  • Priorizálás: definiáljuk, hogy mit szeretnénk elérni ezen a héten, hónapban, évben, és amikor lezárjuk az időszakot szánjunk időt az önreflexióra. írjuk össze, hogy mit értünk el. És legyünk nagyon büszkék rá!
  • Olvasás: olvassunk önfejlesztő könyveket olyan szakértőktől, akikre felnézünk.
  • Példaképek: keressünk példaképeket, nézzük meg, ők hogy csinálják, tanuljunk tőlük.
  • Szüntessük meg, vessünk véget mérgező kapcsolatainknak: keressünk új barátokat, közösségeket – akár magánéletben, akár az üzleti életben
  • Tanuljunk valami újat: valami olyat, amivel többet fogunk érni a piacon, vagy ami csak nagyon érdekel minket, és többnek érezzük magunkat tőle.
  • Meditáljunk: néha szánjunk magunkra, a „befelé nézésre” időt.

Érdemes végiggondolni ezeket a tippeket, és használni, ha éppen tervet készítünk saját életünkkel kapcsolatban. Ha segítségre, támogatásra van szükség, az MVÜK ebben is szívesen segít tagjainak, amennyiben jelzik az igényüket akár személyesen, akár a mvuk.hu/kapcsolat csatornán keresztül.

A következő, 7. MVÜK Női Klub programját március 12-én, kivételesen délután a vezetés témája köré építjük. Vezetünk akkor is, amikor a munkahelyünkön a csapatunkat, a cégünket irányítjuk, és akkor is, amikor az autónkba ülve útra kelünk. Sokat beszélgettünk már eddigi Klubjainkon az első aspektusról: hogyan válhatunk még jobb, még hatékonyabb, még eredményesebb vezetővé nőként. Márciusban átgurulunk a másik területre – szó szerint: tavaszköszöntő High Heels Driving programunk következik. Alkalmunk lesz fejleszteni vezetési tudásunkat, akár alapvető technikákat szeretnénk elsajátítani, akár extrém helyzetekre készülnénk fel inkább.

Amennyiben Ön is a női vezetők táborát gazdagítja, cégének éves forgalma meghaladja a 100 millió forintot, és még nem csatlakozott hozzánk, várjuk Női Klubunkba, és koedukált üzleti rendezvényeinkre is.

Jöjjön el március 12-én, és legyen részese egy kötetlen találkozónak, ahol nemcsak a női vezetőket is érintő témákról beszélgetünk, hanem új üzleti kapcsolatokat is építhet! Erre a programra részvételi díj befizetése ellenében tudjuk fogadni a jelentkezőket.

Kérjük, érdeklődjön, regisztráljon itt: mvuk.hu/kapcsolat

ÉRDEKLŐDÉS
Amennyiben meghaladja cégének éves árbevétele a 100 millió forintot, kérjük, jelezze érdeklődését az alábbi űrlap kitöltésével!
*
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*
REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
{custom-field-o1ur}
{custom-field-Qy4W}
{custom-field-doRQ}
{custom-field-6s8j}
*
*
*
*
{custom-field-WJqj}
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*
{custom-field-W82G}
REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
REGISTRATION
If you are a leader of a company whose net sales exceed HUF 100 million, please register here.
*
*
*
*
I have read and understood the privacy statement.
 Your data is handled confidentially!
Fields marked with * are required.
*
*
*
ÉRDEKLŐDÉS
Kérjük, töltse ki az alábbi adatokat!
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
ÉRDEKLŐDÉS
Kérjük, töltse ki az alábbi adatokat!
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*