Made in Germany

Made in Germany

1008 756 Mészáros György

Made in Germany: mítosz vagy valóság a híres német minőség? És vajon a megbízhatóság, precizitás és a csúcsminőség mellé társul olyan megjelenés is, amely képes megújulni, amely elnyeri a hazai közönség tetszését? Ez a téma került fókuszba 2019. november 11-én, a Bottega del Vino-ban megrendezett MVÜK Café rendezvényünkön. A témában Balogh Zoltán, az Elektro-Kamleithner Kft. ügyvezetőjének ötlete alapján indult az eszmecsere, Tóth Gábor, MVÜK Zrt., üzletfejlesztési specialista moderálásával.

Megoszlanak a vélemények a témában, és ez az esemény végére sem alakult másként. Néhány dolgot azért megállapítottunk közösen. A precizitás, a minősítések, a minőségi előírások, a termékek piacra dobását megelőző tesztelések tekintetében a németek nagyon kemény kezűek, szigorúak és következetesek. Ez első hallásra, nekünk, fogyasztóknak kifejezetten kedvezőnek tűnhet. Ugyanakkor néha van ennek a túlszabályozásnak hátulütője is. A németek kissé merevnek tűnnek, abban a tekintetben, hogy ragaszkodnak a már jól bejáratott, működő megoldásaikhoz, nehezen lépnek ki az önmaguknak felállított keretrendszerekből és ez olykor az innováció rovására megy. Fejlesztések tekintetében a németek lomhábbnak tűnnek, jellemzően inkább a kivárásra játszanak, és akkor újítanak, ha azt a piac, a vásárlók már feltétlenül igénylik.

Hozzánk hasonlóan a németeket is sújtja a munkaerőhiány, és a folyamatos nyomás. Nyomás, hogy magasabb profit érjenek el, hogy évről-évre minél több terméket adjanak el, hogy a termékek megfeleljenek a legújabb szabványoknak, környezetvédelmi, és megannyi előírásnak. És ez bizony iparágfüggően kisebb-nagyobb mértékben a termékek és nem utolsó sorban az emberi erőforrást igénylő szolgáltatások minőségének romlását eredményezi.

Összességében talán azt állapíthatjuk meg, hogy terméktől, iparágtól függ, hogy a német minőségi védjegy mennyire hozza a hozzá fűzött hatalmas és talán olykor irreális elvárásokat. Design és innováció tekintetében talán kevésbé piacvezetőek. Ugyanakkor a sorozatgyártások elterjedése is hoz magával egy korlátot a minőséget illetően. Bár árban jobb tud lenni, de az egyedi, késszel, manufaktúra jelleggel készített termékek minőségével szemben a tömegcikkek nem tudnak versenyben szállni.

REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
*
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*