MVÜK Café: Mi motivál a fizetésen túl?

MVÜK Café: Mi motivál a fizetésen túl?

1024 768 Mészáros György

Számos felmérést készítenek világszerte arról, hogy mi motiválja a munkavállalókat. Közülük egyre kevesebb végződik azzal a végeredménnyel, hogy a pénz, a fizetés, a juttatások foglalnak el előkelő helyet a preferencia listán, amikor munkahelyet választunk.

Egy bizonyos: számos személyiségtípus létezik és mind-mint más tényezőt tart fontosnak, amikor benyújtja pályázatát egy állásra, vagy dönt az elhelyezkedésről egy új cégnél. A karrierorientáltakat más érdekli, mint a kötelességtudókat és szabálykövetőket, az érzelmileg elköteleződő típus más tényezők alapján dönt, mint azok a társaink, akik a feladatfókuszúak.

Fókuszban az alkalmazottak

Június 25-i Café rendezvényünkön ezt a témát jártuk körbe „Fókuszban az alkalmazottak – a fizetésen túl mi motivál egy munkavállalót?” címmel.

Az esemény témagazdájaként Tóth Mónika a Personnel Leasing Kft. ügyvezetője moderálta a beszélgetést, válaszolt a felmerülő szakmai kérdésekre. Tóth Gábor, az MVÜK házigazdája pedig inspirálta a résztvevők gondolatait felvetéseivel.

Felmerült például, hogy hasonlítsuk össze az öt évvel ezelőtti motivációs módszereket azzal, hogy ma hogyan lehet ösztönözni a munkavállalókat.

Azt tapasztaljuk, hogy manapság inkább a munkavállalók piaca van. Vagyis a cégeknek kell vonzóvá tenniük a pozíciót és magát a céget, cégkultúrát a munkavállalói számára. A saját víziónk kidolgozása és képviselete karaktert ad a cégnek, betekintést enged abba, hogy mit képviselünk, merre tartunk, milyen értékek fontosak számunkra. A meglévő csapatunk motivációját fenn kell tartanunk ahhoz, hogy a cég teljesítménye növekedjen. Egy jó csapat az egyik legnagyobb érték a cégek életében. Ezért vigyázunk rájuk, igyekszünk őket a tőlünk telhető legtöbb és legjobb plusz juttatással ellátni.

De vajon mi motiválja a munkavállalóinkat, tudjuk-e, kinek mi a motiváció: az iroda elhelyezkedése, kialakítása, felszereltsége a fontos, a jó csapat és hangulat, az anyagiak, a rugalmas munkavégzési lehetőség vagy inkább a figyelem, megbecsülés és visszajelzés? Érdemes elgondolkodni, hogy a cég életében jelen van-e a HR-es szemlélet, folytatunk-e tudatos HR tevékenységet. HR-es kollégát foglalkoztatni csak egy bizonyos pont után éri meg, tehát nem biztos, hogy szükség van belső HR-esre.

Hirdessünk vagy másképp keressünk munkavállalókat?

Ezzel kapcsolatban beszélgettünk arról is, hogy a mai munkaerő piacon mi a helyzet a kiválasztással, van-e megfelelő merítés, ha hirdetünk, vagy érdemes inkább egyéb csatornákat használni ahhoz, hogy legyen kikből választani. Ha megfelelő képességű és motivált munkavállalókat találunk, sok esetben érdemes plusz ráfordítással akár képezni a munkavállalót. Vagyis a formálhatóság, a hozzáállás legalább annyira fontos tényezők, mint a képzettség. Ha megvizsgáljuk például agilisan működő szervezetek álláshirdetéseit, majdnem mindben megtaláljuk a tanulási készséget és hajlandóságot a szervezet elvárásai között kiemelt helyen.

A kiválasztás, be- és kiléptetés, valamint a munkaügyi feladatok mellett szükség lehet egy “külső szemre”, aki kívülálló szakemberként támogatást nyújt a célok megvalósításához, tanácsokat és ötleteket ad a személyekkel kapcsolatos kérdések, problémák, elakadások feloldásához.

Jó példával előljárni

Alapvető tehát, hogy ismerjük az embereket, akik a vállalatnál dolgoznak, és megtaláljuk az utat hozzájuk, a személyiségükhöz: képesek legyünk inspirálni és motiválni őket. A kölcsönös bizalmon, biztonságon és a megértésen alapuló céges kultúra felépítése sokszor nem könnyű feladat. Kiemelt fontosságú eszköz a folyamatban a jól tervezett és célzott kommunikáció. Ha képes a cég vezetése jó példával elől járni egy ilyen szervezet kiépítése és mindennapi működtetése folyamán, akkor nagyobb valószínűséggel leszünk eredményesek a megfelelő munkavállalók megtalálásában, megtartásában és motiválásában.

 

Heti rendszerességgel tartott, kisebb formátumú, interaktív Café rendezvényeink lehetőséget adnak arra, hogy tagjaink jobban elmélyüljenek az éppen aktuális téma rejtelmeiben a témavezető és az MVÜK házigazda segítségével.

Amennyiben olyan ötleted támad, amely köré szeretnél egy ilyen eseményt szervezni, és egyeztetnél velünk róla, kérünk, keresd üzletfejlesztési specialistáinkat, vagy írj e-mailt a kozpont@mvuk.hu címre.

REGISZTRÁCIÓ
Kérjük, jelezze érdeklődési szándékát az alábbi űrlap kitöltésével!
*
*
*
*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat
 Adatait harmadik félnek soha nem szolgáltatjuk ki!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.
*
*
*