Zéró Emisszió Napja

Szeptember 21-én van a Zéró Emisszió Napja (Zero Emissions Day), amit 2008 óta tartanak meg világszerte. Azzal a céllal hozták ezt létre, a bolygónk szabadnapját, hogy az év során legalább egy olyan nap legyen, amikor pár órára elszakadunk a fosszilis tüzelőanyagoktól vagy legalább megpróbáljuk mérsékelni azok használatát.

Célja továbbá felhívni a figyelmet a bolygónk és környezetünk károsanyag kibocsátások elleni megóvásának fontosságára, a kibocsátás okozta károkra, valamint olyan tevékenységek népszerűsítése, amivel, ha nullára nem is, de legalább valamennyire lecsökkenthető a kibocsátás, ezáltal csökkentjük szénlábnyomunkat. Több cég és város is csatlakozott már a kezdeményezéshez (pl.: Főtaxi, Pécs) a figyelemfelhívás érdekében. Ezt tesszük most mi is.

És hogy vállalati szempontból miért is fontos ez a kérdés?

A szén-dioxid és károsanyag kibocsátás negatív hatásait a saját bőrünkön is érezhetjük – tartós hőhullámok, pusztító aszályok, villámárvizek, stb. – így a vállalatok érintetti köre jogosan várhatja el a dekarbonizációt és a károsanyag kibocsátás csökkentését, hogy így az egyéni tevékenységek mellett több szinten akadályozzák meg a helyzet további súlyosbodását.

A Te cégednek van dekarbonizációs vagy klímaadadaptációs stratégiája és akcióterve? Büszkék vagyunk rá, hogy számos tagvállalatunk előremutató környezettudatos megoldással rendelkezik saját működésében vagy B2B kapcsolataiban termékkel, szolgáltatással. 

Mit tehetünk magánemberként ezen a napon?

Minimalizálhatjuk vagy teljesen megszüntethetjük ezen a napon a fűtésből, vagy épp a közösségi és egyéni közlekedésből, a zöldhulladék-égetésből származó, levegőminőséget rontó káros anyagok kibocsátását. Kapcsoljuk ki az elektronikai berendezéseket, kerüljük vagy minimalizáljuk a háztartási gépek használatát, filmnézés helyett sétáljunk a szabadban, termeljünk kevesebb szemetet, hasznosítsunk többet újra!

És ha már egy napig sikerül mindezt megvalósítanunk, akár a lista bizonyos elemeit az év többi napjára is átemelhetjük.

A jobban működő világ megteremtés közös célunk és felelősségünk, úgy magánemberként, mint felelős vállalatként. Éppen ezért meggyőződésünk, hogy feladatunk a mielőbbi és előremutató cselekvés.

További történetekért, az MVÜK tagságával kapcsolatos friss és aktuális hírekért kövess minket Facebook és LinkedIn oldalainkon! Eseményeinket itt találod!