Nemek közti bérszakadék

Nálatok mekkora a pay gap azaz a nemek közötti bérszakadék? Az MVÜK felelős vállalatként fontosnak tartja az esélyegyenlőséget, továbbá, hogy több sikeres és elismert női vezető színesítse a haza gazdaságot. Hiszünk a sokszínűség társadalmi szükségességében és annak gazdasági hajtóerejében.

Tudtátok?
 • A nők és férfiak egyenlő vagy egyenlő értékű munkáért járó egyenlő díjazáshoz való jog az EU egyik alapelve, amelyet számos felelős vállalat is zászlajára tűz. Mégis még mindig kevesebbet keresnek a nők.
 • Világszinten átlagosan 20%-kal, az EU-ban 13%-kal, Magyarországon 17%-kal keresnek kevesebbet a női munkavállalók, mint a férfiak. Vagyis éves szinten a hölgyek egy hónapot ingyen dolgoznak.
 • Kutatások szerint a nők alapból kevesebbet bérigényt jelölnek meg állásinterjúk során, mint férfi munkatársaik.

Tényadatok

Az Eurostat ábrája szerint valamennyi országnak lenne mit javítani a nők és férfiak fizetésének kiegyensúlyozása terén, de persze vannak már igen élen járó nemzetek is a nemek közötti fizetésbeli egyenlőség megteremtésében.

Mi a nemek közti bérszakadék?

A nemek közötti bérszakadék a nők és férfiak átlagos bruttó órabére közötti különbség. A jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok levonása előtti, a munkavállalót megillető bruttó fizetés alapján számítják ki. A számítások során csak a tíz vagy több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokat veszik figyelembe.

 

 
Melyek a nemek közti bérszakadék okai?
 • Részmunkaidős foglalkoztatás: a nők jellemzően több időt töltenek a család és házkörüli teendőkkel, így kevesebb idejük marad a fizetett munkára. Az Európai Parlament honlapján közzétett adatok szerint 2022-ban a nők csaknem egyharmada dolgozott részmunkaidőben, míg a férfiaknak csak 8%-a.
 • A családi kötelezettségek hatása a karrierre: Tekintettel a szülői, gondozói és családi kötelezettségekre, a nők nagyobb valószínűséggel szakítják meg karrierjüket, hogy ezen kötelezettségeket ellássák. Ezen körülmények továbbá a nők pályaválasztását is sok esetben befolyásolják.
 • Magasabb arányú női foglalkoztatott az alacsony fizetésű ágazatokban: a nemek közötti bérszakadék egy jelentős indoka abban áll, hogy a nők túlreprezentáltak az olyan viszonylag alacsonyan fizetett ágazatokban, mint a gondozás, kereskedelem vagy oktatás.
 • Kevesebb a női vezető: vélhetően részben a fenti okokból kifolyólag, a nők kevesebb vezetői pozíciót töltenek be. 2021-ben a vezetők egyharmada (34,7%) volt nő az egész EU-ban, és a számuk egyetlen uniós országban sem haladta meg az 50%-ot. Mindemellett a női vezetők kevesebbet keresnek, mint a férfi vezetők.
 • Egyéb tényezők: a fentieken túl, ám sokszor azokkal összefüggésben, számos más tényező is befolyásolja a nemek közötti bérkülönbséget. A nőket például hátrányos megkülönböztetés érheti a munkahelyen is, például oly módon, hogy szülési szabadságról visszatérve nem történik meg a fizetésének kiigazítása vagy állásinterjún már eleve hátrányból indulhatnak a családos, vagy közvetlenül családalapítás előtt álló női jelentkezők.

Megoldás

A szabályozók és esélyegyenlőségért harcoló szervezetek hatékonyabb megoldást kerestek és idén április 23-án az EU Parlament elfogadta a „Fizetés transzparencia direktívát”, amely többek között olyan intézkedéseket vár el, legkésőbb 3 év múlva már mindenhol, mint,

 • a munkáltatók kötelesek lesznek a munkabéreket átláthatóvá tenni,
 • a munkáltatók kötelesek a munkavállalóik számára hozzáférhetővé tenni a díjazás, a bérszint, valamint a bérnövekedés meghatározása során alkalmazott, objektív és nemi szempontból semleges kritériumokat,
 • a munkavállalók emellett írásbeli tájékoztatást kérhetnek bérszintjükről és a velük azonos munkát vagy egyenlő értékű munkát végző munkavállalók átlagos bérszintjéről, nemek szerinti bontásban,
 • nem lehet majd rákérdezni az előző munkahely keresetére,
 • szükséges lesz a bérsáv feltüntetése az egyes álláshirdetésekben.

 

A nemek közötti bérszakadék csökkentése nagyobb egyenlőséget teremt a nemek között, miközben csökkenti a szegénységet és élénkíti a gazdaságot.

További történetekért, az MVÜK tagságával kapcsolatos friss és aktuális hírekért kövess minket Facebook és LinkedIn oldalainkon! Eseményeinket itt találod!